Rózsafüzér

Rózsafüzér

Egy jámbor szerzetes a XIII. században gyakran és szívesen imádkozott el ötven Üdvözlégyet egymás után. Egyszer imádságát követően látomásban megjelent előtte Szűz Mária, s homlokát ugyanannyi rózsából font füzér díszítette, mint ahány üdvözlégyet a szerzetes elmondott. A legenda szerint innen ered a rózsafüzér elnevezés.
—————————————————————————–
Lourdesban minden asszony, minden lány örökké magánál hordja olvasóját. Ez vallásosságuk hűséges szerszáma. Szegény, keményen dolgozó asszonyok kezében sohasem pihenhet. Imádkozni üres kézzel – ez nem nekik való. A rózsafüzér elimádkozása valóságos mennyei kézimunka, láthatatlanul finom tűfestés, hímzés vagy kötés, amely a gyöngysor ötven Üdvözlégyéből szövődik. Aki mindennap, minden esztendőben elég sokszor pergeti végig olvasóját, hosszú fátylat sző belőle, amellyel valamikor a nagy Irgalom betakarhatja bűneinek egy részét. (F. Werfel: Bernadette )
—————————————————————————–
Hogyan tudnám is én felejteni a határi vagy otthoni munkában daloló, egyházi énekeket és litániát éneklő Édesanyámat, aki sokszor mindennapos gyalogmenetben a földjeinkhez vezető út távolságát azzal mérte, hogy mennyit tud elvégezni a rózsafüzérből. (F- -f)
—————————————————————————–
Egy hivatal folyosóján rózsafüzért találtak. Az ott dolgozó, köztudomásúlag vallásos hivatalnokot hivatták az irodába, felmutatván neki a talált rózsafüzért, hogy az övé-e? Gúnyos mosollyal várták, hogy hogyan tagadja le, hogy az övé. A hivatalnok megnézte – a talált rózsafüzért és nyugodtan kijelentette, hogy nem az övé, mert az övé – zsebébe nyúlva elővette és felmutatta a saját rózsafüzérét – más. (F- f)
—————————————————————————–
Bernard Claudel mondotta halálos ágyán: “Öreg édesanyám hitében akarok meghalni. Őt a rózsafüzére kötötte össze az angyalokkal. (Perlaky: A megtalált Isten.78.)
—————————————————————————–
A Napóleon elleni csatában elesett magyar katonákat a zsebükben hordott rózsafüzérről és imakönyvről ismerték fel. (Szív. 1948. IX. 25. )
—————————————————————————–
Göcsejben a szántóvető az első szántáskor ekéje szarvára akasztotta az olvasót. (Új E. 1983. II. 027.)
—————————————————————————–
Súlyos operáció után a főorvos külön figyelmeztette az ügyeletes orvost, hogy súlyos fájdalmai lesznek az asszonynak, mozdulatlanul feküdjön. Ha roham jelentkezik azonnal csillapítót. Az éjszaka csönd volt. A főorvos meglepődötten kérdezte az asszonytól, hogy hogyan telt az éjszaka. Köszönöm főorvos úr, – volt a felelet -, eltelt az is. Már sokkal jobban vagyok. Fájdalma nem volt? Volt – mondta halkan -, de nem figyeltem rá. És, mintegy magyarázatképpen megmozdította kezében a rózsafüzért. A főorvos egy pillanatig elgondolkozott, majd a többi orvoshoz fordult és szárazon kijelentette: Nos kolléga urak? Ehelyett mit tudnánk ajánlani? (Szív. 1950. XI. 25.)
—————————————————————————–
I.János Pál pápa velencei bíboros, pátriárka korában a velencei San Lorenzo kórházban egy síró asszony betegágyához ment és megkérdezte: Mi bántja?
– Sírok, mert érzem, nem sok van már hátra…Félek is, mert egész életemben kerestem, de máig sem találtam még meg a mennyország kulcsát..
A pátriárka a zsebébe nyúlt és rózsafüzérét a beteg asszony kezébe tette.
– Íme, itt van a mennyország kulcsa. (Új E. 1978. X. 8.)

Leave a response and help improve reader response. All your responses matter, so say whatever you want. But please refrain from spamming and shameless plugs, as well as excessive use of vulgar language.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s